Biostymulatory
Biostymulatory to nowoczesne produkty, które w naturalny sposób wspierają rozwój roślin, zwiększając ich odporność na stresy środowiskowe, takie jak susza czy niskie temperatury. Dzięki nim uprawy lepiej przyswajają składniki odżywcze, co przekłada się na wyższe plony i lepszą jakość. Stosowanie biostymulatorów to inwestycja w zdrowie i witalność roślin, prowadząca do bardziej efektywnej i zrównoważonej produkcji rolnej. Zwiększają one również efektywność wykorzystania nawozów mineralnych, minimalizując straty i wpływ na środowisko.


Opakowania: 1 l, 5 l, 10 l
foliQ® AminoVigor
Zwiększa odporność roślin na trudne warunki oraz wspomaga ich regenerację
foliQ® AminoVigor to nawóz stymulujący wzrost i rozwój roślin, zwiększający odporność na stres i wspomagający regenerację. Zawiera aminokwasy pochodzenia roślinnego i może być stosowany w rolnictwie ekologicznym.
Czytaj więcejzboża, rzepak, kukurydza, buraki cukrowe, ziemniaki, drzewa owocowe, truskawki, winogrona, niektóre warzywa
azot (N), bor (B), miedź (Cu), żelazo (Fe), mangan (Mn), molibden (Mo), cynk (Zn), aminokwasy roślinne
Uprawa | Zalecana liczba zabiegów | Zalecane terminy stosowania | Zalecana dawka (l/ha) | Zalecana ilość cieczy użytkowej (l/ha) |
Zboża | 3 | Jesień – od fazy 3 liści do spoczynku zimowego. Wiosna – od fazy ruszenia wiosennej wegetacji do początku fazy kłoszenia. |
2,0–3,0 | 200–300 |
Rzepak | 2–3 | Jesień – od fazy 8 liści do spoczynku zimowego. Wiosna – od początku wydłużania pędu głównego do początku rozwoju pąków kwiatowych. |
2,0–3,0 | 200–300 |
Kukurydza | 1–3 | W fazie 2-6 liści właściwych. | 2,0–3,0 | 200–300 |
Buraki | 1–2 | Od fazy 4-6 liści do zwarcia międzyrzędzi. | 2,0–3,0 | 200–300 |
Drzewa ziarnkowe | 1–3 | W okresie kwitnienia oraz wzrostu zawiązków i owoców. | 2,0–3,0 | 500–1000 |
Drzewa pestkowe | 2 | Od początku kwitnienia do końca wzrostu zawiązków. | 2,0–3,0 | 500–1000 |
Truskawki | 2–4 | Od fazy ruszenia wegetacji do końca wzrostu zawiązków owocowych. | 3,0 | 500–700 |
Nawożenie w formie roztworu – inne uprawy sadownicze oraz warzywa | 1–2 | Od wczesnych stadiów rozwoju w celu podniesienia odporności. | 2,0–3,0 | 500–1000 |
Nawożenie w formie roztworu – drzewa owocowe | 2–3 | Przygotować roztwór 0,2% i podlewać, stosując około 10 l roztworu na każde drzewo. | Stężenie 0,2% | 0,2 l/100l |
Nawożenie w formie roztworu – uprawy ozdobne i szkółkarskie | 2–3 | Przygotować roztwór 0,1% i stosować jedynie w drodze zraszanie gleby. | Stężenie 0,1% | 0,1 l/100l |
Nawożenie w formie roztworu – produkcja rozsady | 1 | Przygotować roztwór 1,0% i zanurzać w nim rozsadę przed wysadzaniem w pole w celu stymulowania szybkiego rozwoju korzeni. | Stężenie 1,0% | 1,0 l/100l |

Opakowania: 1 l, 5 l, 10 l
foliQ® AscoVigor
Bogaty w mikroelementy i naturalne substancje biostymulujące
foliQ® AscoVigor to nawóz produkowany przez Agrii Polska Sp. z o.o. Stymuluje wzrost w różnych uprawach, w tym w zbożach, rzepaku, kukurydzy i drzewach owocowych. Nawóz zawiera ekstrakt z alg morskich Ascophyllum nodosum oraz makro- i mikroelementy. Wzmacnia naturalną odporność roślin na stres wodny i temperaturowy, wspomaga procesy regeneracji oraz poprawia kwitnienie i rozwój owoców. foliQ® AscoVigor zwiększa również zawartość chlorofilu, promuje równowagę hormonalną i poprawia wykorzystanie składników odżywczych. Nadaje się do rolnictwa ekologicznego.
Czytaj więcejzboża, rzepak, kukurydza, burak cukrowy, ziemniaki, drzewa owocowe, truskawki, winogrona, pomidory, papryka, ogórki, dynia, marchew, cebula, por, rzepa
azot (n), tlenek potasu (k2o), bor (b), mangan (mn), cynk (zn)
Uprawa | Zalecana liczba zabiegów | Zalecane terminy stosowania | Zalecana dawka (l/ha) | Zalecana ilość cieczy użytkowej (l/ha) |
---|---|---|---|---|
Zboża | 2–3 | Jesień – od fazy 3 liści do spoczynku zimowego. Wiosna – od fazy ruszenia wiosennej wegetacji do początku fazy kłoszenia. | 2,0–3,0 | 200–300 |
Rzepak | 2–3 | Jesień – od fazy 8 liści do spoczynku zimowego. Wiosna – od początku wydłużania pędu głównego do początku rozwoju pąków kwiatowych. | 2,0–3,0 | 200–300 |
Kukurydza | 2–3 | W fazie 4–8 liści. | 2,0–3,0 | 200–300 |
Buraki | 2–3 | Od fazy 4–6 liści do zwarcia międzyrzędzi. | 2,0–3,0 | 200–300 |
Ziemniaki | 2–3 | Pierwszy zabieg od zwarcia międzyrzędzi do zawiązywania bulw. Drugi podczas formowania bulw. | 3,0 | 200–300 |
Drzewa ziarnkowe | 1–3 | W okresie kwitnienia oraz wzrostu zawiązków i owoców. | 2,0–3,0 | 500–1000 |
Drzewa pestkowe | 2 | Pierwszy zabieg od początku kwitnienia do opadania płatków. Drugi po pierwszym opadaniu zawiązków. | 2,0–3,0 | 500–1000 |
Truskawki | 2 | Pierwszy zabieg po ruszeniu wegetacji (przed kwitnieniem). Drugi od pękania pierwszych pąków do zawiązywania owoców. | 3,0 | 500–700 |
Winogrona | 2 | Pierwszy zabieg od fazy 5-6 liści do pękania pąków. Drugi od zawiązywania owoców. | 3,0 | 500–700 |
Pomidory, papryka, ogórki, dynia | 2 | Pierwszy zabieg na początku kwitnienia. Drugi po upływie 14 dni od poprzedniego zabiegu. | 2,5 | 500–700 |
Marchew, cebula, por, rzepa | 2 | Pierwszy zabieg od fazy 4 liścia. Następny po 14 dniach. | 2,5 | 500–700 |